IZVEŠTAJ - XIV ECPD MEÐUNARODNA SPECIJALISTIČKA ŠKOLA SAVREMENA DOSTIGNUĆA U PREVENCIJI, LEČENJU I REHABILITACIJI BOLESTI ZAVISNOSTI SA GLAVNOM TEMOM VRŠNJAČKO I PORODIČNO NASILJE I BOLESTI ZAVISNOSTI Pula, 12-13. maj 2023. godine

 

XIV ECPD MEÐUNARODNA SPECIJALISTIČKA ŠKOLA
SAVREMENA DOSTIGNUĆA U PREVENCIJI, LEČENJU I
REHABILITACIJI BOLESTI ZAVISNOSTI
SA GLAVNOM TEMOM

VRŠNJAČKO I PORODIČNO NASILJE
I BOLESTI ZAVISNOSTI

Pula, 12-13. maj 2023. godine

ECPD Regionalni centar za razvojne studije Pula (Flaciusova 18)

 

Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija organizovao je 12 i 13. maja 2023. godine u Puli XIV ECPD Međunarodnu specijalističku školu „Savremena dostignuća u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji bolesti zavisnosti” sa glavnom temom „VRŠNJAČKO I PORODIČNO NASILJE I BOLESTI ZAVISNOSTI”.

Svečano otvaranje održano je u Gradskoj Vijećnici Pule, a skup je pozdravnim govorom otvorila zamenica gradonačelnika Grada Pule dr. sc. Ivona Močenić, dr. med. „Živimo u kulturi i vremenu u kojemu je nasilje sastavni dio života. Iako nasilje nije novi problem, spoznaje o razornim učincima obiteljskog nasilja postale su nam dostupne tek u drugoj polovici 20. stoljeća, a posljednjih godina je i istraživanje vršnjačkog nasilja poprimilo široke razmjere. Najčešće žrtve nasilja u obitelji su djeca, žene i starije osobe. Zlostavljanje djece u bilo kojem obliku djeluje na sve aspekte djetetova razvoja, od tjelesnog zdravlja, intelektualnog i emocionalnog razvoja pa sve do psihičkog funkcioniranja i socijalnih vještina. Najčešće posljedice po mentalno zdravlje zlostavljanih osoba su depresija, posttraumatski stresni poremećaj, zlouporaba sredstava ovisnosti te nisko samopoštovanje, stoga je od iznimne važnosti progovarati o problemima svih vrsta nasilja i ovisnosti kako bi se isti što bolje prevenirali“, poručila je dr Močenić, koja je ujedno pozvala prisutne da minutom ćutanja odaju počast žrtvama nedavnog vršnjačkog nasilja u Beogradu i Mladenovcu (dostupno na: https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/25295/u-puli-se-odrzava-xiv-ecpd-medjunarodna-specijalisticka-skola-o-bolestima-ovisnosti/).

Uvodna izlaganja održali su i prof. dr Zoran Zoričić, direktor Škole, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za ovisnosti i prof. dr Petar Nastasić, ko-direktor Škole, profesor ECPD Univerziteta za mir UN.

Prof. dr Zoran Zoričić je istakao da fenomen zavisnosti usmerenih na sredstvo (alkohol, droge) ili usmerenih na ponašanje (igre na sreću, video igrice, internet i drugo), osim fizičkih i psiholoških, za posledicu ima i niz socijalnih implikacija, među kojima se posebno ističe agresija. Uzročno-posledična dilema da li zavisnost podstiče agresiju ili crte ličnosti podstiču osobu na eksperimentisanje sa sredstvima zavisnosti i dalje je prisutna. Cilj ovogodišnje Škole je senzibilizacija za problem agresivnosti povezane sa zavisnostima, edukacija stručnjaka za rad sa agresivnošću kroz predavanja, trening radionice i primere dobre prakse i afirmacija multidisciplinarnog pristupa.

Glavne teme ovogodišnje Škole su bile:

Ÿ     Psihijatrija i adiktologija: karakteristike agresivnosti kod ovisnika

Ÿ     Koreni agresije i erozija empatije

Ÿ     Patologija braka u zavisničkoj porodici i uticaj na decu

Ÿ     Međugeneracijske varijacije modela agresije i zlostavljanja u obiteljima ovisnika

Ÿ     Traumatiziranosti korisnika droga, kriminalno ponašanje i nasilje u terapeutskim centrima

Ÿ     Značaj i mogućnosti izricanja mjera medicinskog karaktera u krivičnim djelima nasilja u porodici

Ÿ     Internet zavisnost i digitalno nasilje

Ÿ     Prevencija izgaranja terapeuta u radu sa zavisnicima i agresijom i druge teme.

Predavanja je održala grupa istaknutih međunarodnih eksperata iz  ove oblasti, a učesnici su bili lekari, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici i drugi stručnjaci.

Škola je međunarodno i nacionalno akreditovana, a na osnovu učešća u nastavi i stečenih znanja tokom rada Škole, polaznici su dobili međunarodno validan Certifikat ECPD Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

STUDIES

Announcement

Contact

European Center for Peace and Development (ECPD)  
University for Peace established by the United Nations

ECPD Headquarters
Terazije 41
11000 Belgrade
Serbia
office@ecpd.org.rs
+381 11 3246-041;
+381 11 3246-042;
+381 11 3240-673;

Free Joomla! templates by AgeThemes